Dekkingen voor CaravanVerzekeringen

Zolang de caravan aan de auto is gekoppeld is de aansprakelijkheid van de caravan meeverzekerd op de autoverzekering. Als de caravan niet aan de auto is gekoppeld en u veroorzaakt een schade met de caravan aan iemand anders, dan is dit in de meeste gevallen verzekerd op uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Als iemand anders schade aan uw caravan veroorzaakt kan het verhalen van de schade verzekerd zijn op uw particuliere rechtsbijstandsverzekering. Als u geen rechtsbijstandsverzekeringen heeft, de veroorzaker onbekend is of als u de schade zelf veroorzaakt bent u niet verzekerd en is de caravanverzekering van groot belang.

Brand-, diefstal- en stormdekkingen op de caravanverzekering
De basisdekking op de meeste caravanverzekeringen bestaat uit een brand-, diefstal- en stormdekking. U bent verzekerd voor beschadiging van uw caravan door storm. Rijden met de caravan tijdens storm is niet verzekerd. U bent verzekerd voor plotselinge en onvoorziene beschadiging van uw caravan door blikseminslag, brand, ontploffing en zelfontbranding, ook als gevolg van eigen gebrek. U bent verzekerd voor diefstal, verduistering en vermissing van uw caravan, joyriding met uw caravan en braakschade aan uw caravan. In de voorwaarden kunnen verzekeraars hier uiteraard enigszins van afwijken.

All risks dekking op de caravanverzekering
Dit is een uitgebreidere dekking op de caravanverzekering. De all risk dekking dekt ook alle plotselinge en onvoorziene beschadiging, zelfontbranding, botsen, omslaan, van de weg of in het water belanden van de caravan. Dit is ook verzekerd als deze het gevolg zijn van een eigen gebrek van de caravan.

Hageldekking op de caravanverzekering
Bij de meeste caravanverzekeringen kunt u aangeven of u hagelschade wel of niet wilt meeverzekeren. Bovendien hanteren de meeste verzekeraars een eigen risico bij hagelschade. Als u een hagelbestendig dak op uw caravan heeft kan dit eigen risico vervallen en is de premie voor de hageldekking meestal lager.

Nieuwwaarde meeverzekeren op de caravanverzekering
Bij de meeste caravanverzekeringen kunt u ook kiezen om voor een aantal jaren de nieuwwaarde van de caravan te verzekeren in plaats van de dagwaarde. Met deze dekking is uw caravan verzekerd tegen de aankoopwaarde. Dat is het bedrag waarvoor u de caravan heeft aangeschaft. Vaak ben u dan ook nog een beperkte periode verzekerd voor noodzakelijke reparatie van materiaal- en constructiefouten van de caravan.

Voortent en/of voorluifel meeverzekeren op de caravanverzekering
Bij de caravan hoort vaak ook een voortent en/of een luifel. Op de caravanverzekering is meestal de waarde van de mee te verzekeren voortent en/of luifel op te geven. Deze is/zijn dan op de zelfde voorwaarden als de caravan meeverzekerd.

Inboedeldekking op de caravanverzekering
Als u met de caravan op vakantie gaat neemt u veel spullen mee in de caravan. De inboedelverzekering heeft meestal maar een beperkte dekking en een beperkt bedrag dat verzekerd is als de inboedel niet thuis, maar bijvoorbeeld in de caravan ligt. Kijk dit dus na op uw inboedelverzekering. Ook deze inboedel, die u in de caravan bij u heeft, is mee te verzekeren op de caravanverzekering. 

De toevoegingen aan de standaard uitvoering, zoals reservewiel, caravanmover, gasflessen, antenne, fietsenrek, satellietschotels, zonnepanelen en dergelijke worden door de verzekeraar ook vaak tot de inboedel en niet tot de caravan gerekend. Wat vaak niet onder de inboedeldekking valt zijn waardepapieren, geld en cheques, verzamelingen, bontkleding, gereedschap, dieren, planten en vaartuigen (anders dan uw surfplank).

Bekijk ook de polisvoorwaarden van de caravanverzekeringen!
Zoals u ziet zijn er nogal wat verschillende dekkingen op de caravanverzekering en zijn er ook nog verschillen tussen verzekeraars onderling. In onze vergelijking kunt u ook de voorwaarden van de verschillende verzekeringen vergelijken. Vergelijk eerst de voorwaarden voordat u de caravanverzekering definitief afsluit.

Meer informatie over dekkingen voor caravanverzekeringen:

Meer informatie over caravanverzekeringen