Waar kan ik het chassisnummer of het voertuig identificatienummer van de caravan vinden?

Om uw caravan, stacaravan of tourcaravan te kunnen verzekeren heeft de verzekeraar van uw caravanverzekering een chassisnummer of voertuigidentificatienummer nodig. Hieronder leest u waar u het chassisnummer of voertuig identificatienummer van de caravan kunt vinden.

Waarom een identificatienummer of chassisnummer van de caravan nodig?
Niet iedere verzekeraar eist een identificatie of chassisnummer. De meeste verzekeraars van caravanverzekeringen eisen dit echter wel. Met het identificatienummer of chassisnummer van uw caravan, stacaravan of tourcaravan kan de verzekeraar uw caravan namelijk identificeren op het moment dat de caravan een schade is en de verzekeraar wil controleren of het de verzekerde caravan betreft.

Tourcarvan zwaarder dan 750 kg
Voor deze caravans is het meestal makkelijk om het voertuig identificatienummer of chassisnummer te vinden. Caravans met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg (die met inbegrip van lading meer mogen wegen dan 750 kg) moeten zijn namelijk zijn voorzien van een VIN-nummer, een kenteken(plaat) en kentekenbewijs. De gegevens in het kentekenbewijs moeten overeenstemmen met de gegevens van de caravan. Dit nummer moet op een vast voertuigdeel duidelijk zijn ingeslagen. In het kentekenbewijs van de caravan is omschreven waar het VIN nummer is ingeslagen. Vanaf 29 oktober 2012 moeten alle carvans  (ook beneden de 750 kg t.m.m.) een voertuig identificatienummer (VIN) of chassisnummer hebben.

Andere caravans en stacaravans
Voor overige caravans is een voertuig idenciticatienummer of chassisnummer niet verplicht. Meestal geeft de fabrikant de caravan echter wel een nummer. Dit nummer staat meestal op een plaatje dat aan het chassis is bevestigd. Het kan even zoeken zijn. Daarnaast is het mogelijk om bij de fabrikant na te vragen of uw caravan van een identificatienummer is voorzien en zo ja, waar deze zit. Ook een caravandealer kan dit meestal wel vertellen en of navragen.

Geen chassisnummer of identificatienummer?
Als u voor uw caravanverzekering echt een identificatienummer nodig heeft, dan kunt u zelf een identificatienummer verzinnen en bij een caravandealer meestal een plaatje laten maken dat u degelijk aan uw caravan kunt (laten) bevestigen.

Meer informatie over caravanverzekeringen