Is het afsluiten van een caravanverzekering verplicht?

Het afsluiten van een caravanverzekering is niet verplicht. Als de caravanverzekering aan de auto is gekoppeld, dan is deze verplicht meeverzekerd op de verplichte autoverzekering. Als de caravan niet gekoppeld is aan de auto, dan is dit meestal verzekerd op de niet verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

Als de caravan aan de auto is gekoppeld

Als de caravan aan de auto is gekoppeld, dan is de caravan automatisch voor aansprakelijkheidsschade verzekerd op de autoverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering (WA) voor de auto is wel verplicht. De schade aan de caravan zelf is niet verzekerd op de autoverzekering.

Als de caravan niet is gekoppeld aan de auto

Als de caravan niet aan de auto gekoppeld is, dan is de aansprakelijkheidsschade niet verplicht verzekerd op de autoverzekering. U wordt dan persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de schade welke met de losgekoppelde caravan wordt veroorzaakt. Meestal bent u voor deze aansprakelijkheidsschades verzekerd via de niet-verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Deze verzekering is niet verplicht, maar wel aan te rade. Ook hierbij is schade aan de eigen caravan niet verzekerd.

Waarom dan toch een caravanverzekering?

De caravanverzekering is dus niet verplicht, maar is wel verstandig. De schade aan uw eigen caravan wordt namelijk niet door een andere verzekering gedekt. De caravanverzekering vergoed de schade aan uw eigen caravan. Ook heeft de caravanverzekering meestal een hulpdienst die u altijd kan helpen op het moment dat er iets met uw caravan gebeurd. Tot slot biedt de caravanverzekering ook dekking als uw auto- of particuliere aansprakelijkheidsverzekering geen dekking zou bieden.

Een groene kaart is in een aantal landen wel verplicht

In Duitsland, Spanje en Polen bent u verplicht om een groene kaart voor uw auto én voor uw caravan bij u te hebben. Vraag de groene kaart ruim voordat u op vakantie gaat bij de verzekeraar van de auto aan, omdat het toesturen van de groene kaart een aantal dagen kan duren.

Meer informatie over caravanverzekeringen