Spring naar hoofd-inhoud

Dekkingen voor caravanverzekeringen

Als je een caravan hebt of hebt gekocht wordt je eigenaar van de caravan. Als eigenaar van een caravan loop je een aantal risico's. Gezien de vaak hoge aankoopprijs van de caravan kan het verstandig zijn om de caravan te verzekeren. Maak wel eerst een goede keuze wat je wilt verzekeren en welke dekking je wilt. Je kunt uit verschillende dekkingen kiezen, zoals brand, diefstal en storm of allrisk. Daarnaast kun je aanvullende dekkingen kiezen, zoals hagelschade, voorluifel, aanbouw, inboedel en mover. Hieronder meer informatie over de verschillende dekkingen voor caravanverzekeringen.

Aansprakelijkheid schade veroorzaakt met een caravan

Zolang de caravan aan de auto is gekoppeld is de aansprakelijkheid van de caravan meeverzekerd op de autoverzekering. Wanneer de caravan niet aan de auto is gekoppeld en u veroorzaakt een schade met de caravan aan iemand anders, dan is dit in de meeste gevallen verzekerd op uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering. De schade aan de eigen caravan is dan overigens niet verzekerd. De caravanverzekering heeft vervolgens ook nog een dekking voor aasnprakelijkheid. Deze geldt alleen als er geen dekking is op de autoverzekering of de aansprakelijkheidsverzekering.

Verhalen van je schade

Indien iemand anders schade aan uw caravan veroorzaakt is het verhalen van deze schade niet gedekt op je caravanverzekering. Als je een particuliere rechtsbijstandsverzekering hebt, dan is dit meestal wel verzekerd. Als je geen rechtsbijstandsverzekeringen hebt, de veroorzaker onbekend is of als u de schade zelf veroorzaakt bent u niet verzekerd. Dan is de caravanverzekering van extra groot belang.

Brand-, Diefstal- en Stomdekking voor een caravan

De basisdekking op de meeste caravanverzekeringen bestaat uit een brand-, diefstal- en stormdekking.

Stromschade - Je bent verzekerd voor beschadiging van de caravan door storm. Rijden met de caravan tijdens storm is niet verzekerd.

Brandschade - Je bent verzekerd voor plotselinge en onvoorziene beschadiging van je caravan door blikseminslag, brand, ontploffing en zelfontbranding, ook als gevolg van eigen gebrek.

Diefstalschade - Je bent verzekerd voor diefstal, verduistering en vermissing van de caravan, joyriding met de caravan en braakschade aan je caravan. In de voorwaarden kunnen verzekeraars hier uiteraard enigszins van afwijken.

Uitgebreide casco dekking (allrisk) voor een caravan

Dit is een uitgebreidere dekking op de caravanverzekering. De all risk dekking dekt ook alle plotselinge en onvoorziene beschadiging, zelfontbranding, botsen, omslaan, van de weg of in het water belanden van de caravan. Dit is ook verzekerd als deze het gevolg zijn van een eigen gebrek van de caravan.

Caravanverzekering met allrisk dekking

De dekking voor uitgebreide casco op de caravanverzekering bestaat meestal uit de volgende dekkingen :

  • Schade veroorzaakt door brand, explosie, diefstal en storm
  • Botsen en omslaan
  • Te water of van de weg raken en slippen
  • Glasschade aan de caravan of de voortent
  • Schade door eigen gebrek

Dekking voor hagelschade op de caravanverzekering

Op je caravanverzekering kun je een aanvullende hageldekking op de caravanverzekering mee verzekeren. Bij de meeste caravanverzekeringen kunt u aangeven of u hagelschade wel of niet wilt meeverzekeren. Bovendien hanteren de meeste verzekeraars een eigen risico bij hagelschade. Als u een hagelbestendig dak op uw caravan heeft kan dit eigen risico vervallen en is de premie voor de hageldekking meestal lager.

Caravanverzekering op basis van nieuwwaarde

Standaard wordt een schade of een totaal verlies van de caravan vergoedt op basis van de dagwaarde van de verzekering. Als een caravan nog vrij nieuw is dan is de dagwaarde al snel een stuk lager dan de nieuwwaarde. Als de caravan gestolen wordt zal de dagwaarde van de caravan uitbetaald worden. Hier kun je dus geen nieuwe caravan meer voor terug kopen, maar alleen een tweede hands vergelijkbare caravan.

Caravan tegen nieuwwaarde of aanschafwaarde verzekeren

Bij de meeste caravanverzekeringen kun je ook kiezen om voor een bepaald aantal jaren de nieuwwaarde van de caravan te verzekeren in plaats van de dagwaarde. Zeker voor caravans die niet ouder dan 5 of 7 jaar zijn kun je overwegen om de caravan tegen nieuwwaarde te verzekeren. Met deze nieuwwaardedekking is je stacaravan of toercaravan verzekerd tegen de aankoopwaarde. Dat is het bedrag waarvoor je de caravan heeft aangeschaft. Als de caravan dan bijvoorbeeld gestolen wordt, dan kun je een vergelijkbare nieuwe caravan kopen. Vaak ben je dan ook nog een beperkte periode verzekerd voor noodzakelijke reparatie van materiaal- en constructiefouten van de caravan.

Voorluifel of aanbouw meeverzekeren op de caravanverzekering

Bij de caravan hoort vaak ook een voortent en/of een luifel. De voorluifel of de aanbouw bij de caravan kun je meestal apart meeverzekeren op de caravanverzekering. Op de caravanverzekering is meestal de waarde van de mee te verzekeren voortent en/of luifel op te geven. Deze is/zijn dan op de zelfde voorwaarden als de caravan meeverzekerd.

Inboedel meeverzekeren op de Caravanverzekering

Als u met de caravan op vakantie gaat neemt u veel spullen mee in de caravan. Als u een caravan op een vaste standplaats heeft, dan heeft u vaak nog meer spullen in uw caravan staan. Maar denk ook aan de standaard uitrusting van je caravan. Ook dit valt onder de inboedel. Uitgesloten is onder andere geld, geldswaardig papier en kostbaarheden.

Standaard uitrusting valt ook onder inboedel

Ook deze inboedel, die u in de caravan bij u heeft, is mee te verzekeren op de caravanverzekering. De toevoegingen aan de standaard uitvoering, zoals reservewiel, caravanmover, gasflessen, antenne, fietsenrek, satellietschotels, zonnepanelen en dergelijke worden door de verzekeraar ook vaak tot de inboedel en niet tot de caravan gerekend. Wat vaak niet onder de inboedeldekking valt zijn waardepapieren, geld en cheques, verzamelingen, bontkleding, gereedschap, dieren, planten en vaartuigen (anders dan uw surfplank).

Dekking op de Inboedel- en reisverzekering?

Op je inboedelverzekering heb je vaak geen of een zeer beperkte dekking voor de spullen die niet thuis, maar in de caravan, aanwezig zijn. Daarom kan het zinvol zijn om de inboedel van je caravan apart te verzekeren op de caravanverzekering. Ook een reisverzekering biedt, zoalng je in Nederland bent, vaak geen dekking voor de spullen die in je caravan zijn. Voor de reisverzekering moet het meestal gaan om een geboekte reis. Een verblijf in je eigen caravan valt daar dus niet onder. Als je met de caravan op reis bent, dan valt dit vaak weer wel onder de dekking van een reisverzekering. Controleer dit dus goed.

Verhuur van de caravan

Voor de caravanverzekering gaat de verzekeraar ervan uit dat je de caravan zelf gebruikt. Verhuur van de caravan valt daarom standaard niet onder de dekking. Als je de caravan toch particulier aan vrienden of anderen gaat verhuren, dan is dit meestal mogelijk door een extra dekking te kiezen. Voor zakelijk gebruik of permanente bewoning moet je overigens speciaal toestemming aan de verzekeraar vragen.

Wat valt er nog meer onder de dekking van de caravanverzekering?

In bijna alle polisvoorwaarden van caravanverzekeringen zijn ook de volgende zaken standaard meeverzekerd:

  • Noodzakelijk kosten - Voor berging, bewaking, stalling, opruiming
  • Vervoer - Voor de caravan en inboedel naar het herstelbedrijf of naar Nederland
  • Opnieuw plaatsen - Kosten voor opnieuw plaatsen en aansluiten van de beschadigde caravan
  • Averij grosse - Bij vervoer per schip, bijdrage in de kosten als het schip in de problemen komt
  • Invoerrechten - Voor vervoer van de (beschadigde) caravan terug naar Nederland
  • Voorkoming van schade - Kosten om een dreigende gedekte schade te voorkomen
  • Hulpverlening - Ondersteuning bij diefstal of beschadiging
  • Vervangend vakantieverblijf - Vaak ook verzekerd nadat u schade aan uw caravan heeft

Neem in geval van schade altijd eerst contact op met de alarmcentrale. Controleer de polisvoorwaarden of deze dekkingen van toepassing zijn of niet. 

Veel gestelde vragen (FAQ) over de dekking van een caravanverzekeringen

Ja, dat is mogelijk. De inboedel die je in de caravan mee neemt of in je caravan aanwezig is kun je mee verzekeren op je caravanverzekering. Het gaat bijvoorbeeld om keukengerij, gereedschap en de kleding die je mee neemt. Maar denk hierbij ook aan de vaste uitrusting van de caravan zoals gasfles, fietsenrek, schotel en antenne.

Ja, bij de meeste verzekeraars wel. Je kunt een aanvullende dekking afsluiten voor hagelschade. Als je caravan een gecertificeerd hagelbestendig dak heeft, dan krijg je meestal een flinke korting op de premie.

Het eigen risico is dat deel van de schade dat de verzekeraar niet vergoedt. Dit is dus het bedrag dat je, in geval van schade, zelf moet betalen. Verzekeraars hanteren meestal een standaard eigen risico van bijvoorbeeld € 150,-. Vervolgens is dit eigen risico soms af te kopen, zodat je geen eigen risico hebt in geval van schade. Hierdoor wordt je premie uiteraard iets hoger. Ook is het vaak mogelijk om vrijwillig hoger eigen risico af te spreken. Hierdoor wordt je premie lager.

Ja, de caravan is bijna altijd ook verzekerd als de caravan in een berging of een stalling staat. De meeste professionele stallingen zijn hier ook voor verzekerd. Het is echter beter om zelf je caravan te verzekeren. Je weet namelijk niet hoe de stalling is verzekerd en of je de schade (volledig en eenvoudig) vergoed gaat krijgen. Let wel op de beveiligingseisen voor je caravan, ook als deze gestald staat. 

Standaard niet, maar het is wel mogelijk om dit optioneel mee te verzekeren. Zeker hagelschade moet je bijna altijd als extra dekking verzekeren. Als je caravan een hagelbestendig dak heeft, dan is de aanvullende premie over het algemeen heel gunstig. 

Caravanverzekeringen vergelijken

Klik hier voor een onafhankelijke vergelijking voor caravanverzekeringen. Bereken online de premie voor je caravanverzekering en sluit direct online af. Je caravanverzekering simpel zelf regelen via onze beveiligde PolisMap en PolisMap App

Premie caravanverzekering berekenen >>

Meer informatie over caravanverzekeringen