Spring naar hoofd-inhoud

Eigen risico van een caravanverzekering

Een schade aan een caravan wordt meestal niet volledig uitbetaald. Meestal houdt de verzekeraar een zogenaamd eigen risico in. Het eigen risico is dat deel van de schade dat de verzekeraar niet vergoedt. Dit is dus het bedrag dat je, in geval van schade, zelf moet betalen. Verzekeraars hanteren voor je caravanverzekering meestal een standaard eigen risico van bijvoorbeeld € 150,-. Vervolgens kun je dit eigen risico soms afkopen, zodat je geen eigen risico hebt in geval van schade. Hierdoor wordt je premie uiteraard iets hoger. Ook is het vaak mogelijk om vrijwillig hoger eigen risico af te spreken. Hierdoor wordt je premie lager.

Hoe hoog is het standaard eigen risico van een caravanverzekering?

Standaard is het eigen risico op een caravanverzekering meestal € 75,- of € 150,-. Dit betekend dat je € 75,- of € 150,- zelf moet betalen als je een schade laat repareren. Als je bij je caravanverzekering een aanvullende dekking voor hagelschade hebt, dan is het eigen risico voor hagelschade meestal iets hoger. Als je caravan echter een hagelbestendig dak heeft, dan heb je meestal weer geen eigen risico. Het eigen risico staat op je polis of in de polisvoorwaarde vermeld.

Keuze voor de hoogte van het eigen risico

De meeste verzekeraars rekenen ook geen eigen risico als je de schade laat herstellen bij een door de verzekeraar geselecteerde of goedgekeurde hersteller. Verder kun je zelf vaak kiezen voor een hoger eigen risico. Daardoor krijg je een korting op je premie. Ook kun je bij de meeste verzekeraars het eigen risico afkopen. Uiteraard betaal je hier dan weer iets meer premie voor.

Voorbeeld berekening eigen risico voor een caravanverzekering

Je hebt een caravanverzekering met een standaard eigen risico van € 150,- en je hebt een schade aan je caravan. Hieronder zie je een voorbeeld van een berekening van een schade.

Schadebedrag€ 1.500,-
Eigen risico (zelf betalen)€   150,-
Schade uitkering door verzekeraar€ 1.350,-

Veel gestelde vragen (FAQ) over het eigen risico voor een caravanverzekering

Nee, voor hagelschade hebben de meeste verzekeraars een hoger eigen risico. Dan moet je dus een groter deel van de schade zelf betalen. Als je caravan een hagelbestendig dak heeft, dan is het eigen risico vaak weer lager of heb je geen eigen risico.

Standaard is het eigen risico voor een caravanverzekering € 75,- of € 150,-

Bij de meeste verzekeraars is het mogelijk om het eigen risico af te kopen. Je betaald dan uiteraard wel iets meer premie.

Meestal is het ook mogelijk om te kiezen voor een hoger eigen risico op je caravanverzekering. Uiteraard krijg je daardoor meestal een korting op je premie.

Nee, het eigen risico verschilt per caravanverzekering. Bij een aangesloten hersteller heb je vaak geen eigen risico. Bij een hagelbestendig dak heb je meestal ook geen eigen risico. Je kunt vaak zelf kiezen welk eigen risico je wilt. Soms is het eigen risico in geval van storm anders. Schades door eigen toedoen hebben soms ook een hoger eigen risico.

Ja, het is mogelijk om de volledige schade aan je caravan voor eigen risico te nemen. Als je namelijk geen caravanverzekering afsluit, dan komt de volledige schade voor eigen rekening, oftewel voor eigen risico. Je zult de schade dan zelf moeten betalen.

Caravanverzekering afsluiten met of zonder eigen risico

Klik hier voor een onafhankelijke vergelijking voor caravanverzekeringen en sluit je caravanverzekering direct online af. Kies zelf het gewenste eigen risico op je caravanverzekering.

Premie caravanverzekering berekenen >>