Spring naar hoofd-inhoud

Informatie over caravanverzekeringen

Nuttige informatie, toelichting en uitleg

Een caravanverzekering betaald de schade aan je caravan of vouwwagen tijdens je vakantie of op je standplaats. Om de beste caravanverzekering voor het verzekeren van je caravan te vinden en af te sluiten is goede informatie belangrijk. Hieronder daarom aanvullende informatie en toelichtingen op caravanverzekeringen.

 

14 dagen bedenktijd voor het afsluiten van een caravanverzekering

Als je een caravanverzekering online aanvraagt dan heb je 14 dagen bedenktijd. Als je toch niet tevreden bent met de caravanverzekering die u heeft afgesloten, dan heb je het wettelijk recht om de caravanverzekering binnen 14 dagen na ontvangst van de polis met terugwerkende kracht per ingangsdatum van de caravanverzekering te annuleren. Kijk altijd in de polisvoorwaarden voor de exacte regeling voor bedenktijd. Je kunt de caravanverzekering zonder opgaaf van reden beëindigen. Je hoeft dan geen premie of kosten voor de caravanverzekering te betalen. De caravanverzekering wordt dan als niet afgesloten beschouwd.

Caravanverzekering annuleren

Voor het beëindigen van je caravanverzekering dient u dit via MijnPolisMap aan ons door te geven. Dit gebeurt dan altijd met terugwerkende kracht per ingangsdatum. Het zal wel moeilijk worden om een andere caravanverzekering met een ingangsdatum in het verleden af te sluiten. Zeker als je na de ingangsdatum van de caravanverzekering een schade op je caravanverzekering hebt gehad is het niet verstandig om de caravanverzekering te annuleren. Sluit altijd eerst een nieuwe caravanverzekering af voordat je de andere caravanverzekering met terugwerkende kracht per ingangsdatum laat beëindigen.

 

Beveiliging caravan

Voorkomen is beter dan genezen. Met een goede beveiliging of antidiefstalsysteem voor uw caravan voorkomt u dat uw caravan gestolen wordt en u geen schade hoeft te claimen op uw caravanverzekering. Een slot of wielslot om te voorkomen dat uw caravan gestolen wordt hoeft niet veel te kosten, maar kan u wel veel ellende besparen.

Koppelingsslot voor uw caravan

Een koppelingsslot is een slot dat over de koppeling van uw caravan gezet wordt en die met een sleutel afgesloten kan worden. Door een koppelingsslot voorkomt u dat de caravan aan een trekhaak gehangen kan worden. Sommige caravanverzekeraars eisen een koppelingsslot. Controleert u dan even dat u een door de verzekeraar van de caravanverzekering goedgekeurd of gecertificeerd slot koopt. De kosten van een koppelingsslot zijn ongeveer € 35,-

Wielklem voor uw caravan

Een wielklem is een klem die u om het wiel van de caravan vast zet en met een sleutel op slot zet. Met een wielklem is het niet mogelijk om met de caravan te rijden. Sommige caravanverzekeraars eisen een wielklem. Controleert u dan even dat u een door de verzekeraar van de caravanverzekering goedgekeurde of gecertificeerde wielklem koopt. Wielklemmen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer € 100,-.

Alarmsysteem voor uw caravan

Voor caravans zijn er ook alarmsystemen verkrijgbaar. Uiteraard zijn er vele uitvoeringen en soorten alarmsystemen voor uw caravan te verkrijgen. Een alarmsysteem voor uw caravan is al verkrijgbaar vanaf € 200,-

Inbraakbeveiliging voor uw caravan

Uiteraard zijn uw spullen in de caravan ook niet veilig. De inboedel in de caravan is op de caravanverzekering mee te verzekeren. Ook tegen de diefstal in de caravan kunt u een aantal maatregelen nemen, zoals een degelijk veiligheidsslot op de deur van de caravan of een kluisje verankerd en uit het zicht inbouwen in de caravan.

 

Caravan mover

De caravanmover is een handig hulpmiddel om je caravan op de juiste plaats te parkeren. De caravan mover is echter ook vrij kostbaar. Verder is deze standaard vaak niet mee verzekerd op de caravanverzekering. Bij het aanvragen van de caravanverzekering moet je deze meestal apart meeverzekeren. Controleer je polis en de polisvoorwaarden of de mover verzekerd is en zo ja, waar de caravanmover voor verzekerd is.

 

Chassisnummer

Een kleinere caravan of een stacaravan heeft geen nummerbord. De verzekeraar heeft dan het chassisnummer nodig, zodat de verzekeraar weet welke caravan op de caravanverzekering verzekerd is. Wil je weten waar het chassisnummer staat of wat je moet doen als je caravan geen chassisnummer heeft kijk dan op https://caravanverzekeringen.nl/chassisnummer.

 

Groene kaart caravanverzekering

Als je met je caravan op reis gaat moet je een groene kaart voor je caravan meenemen. De groene kaart is namelijk het bewijs dat je verzekerd bent. De groene kaart voor je caravan ontvang je niet automatisch, maar die moet je zelf opvragen. De groene kaart moet je aanvragen bij de verzekeraar van je autoverzekering. De aansprakelijkheid voor schade met je caravan is namelijk verzekerd op je autoverzekering. Neem contact op met de verzekeraar van je auto voor het opvragen van een groene kaart voor je caravan.

 

Nieuwwaarde

Je caravan is tegen de nieuwwaarde of tegen de aanschafwaarde te verzekeren. Dit betekend dat je caravan bijvoorbeeld de eerste 1 of 3 jaar tegen de nieuwwaarde of aanschafwaarde is verzekerd. Als je meer informatie wilt over de nieuwwaarde of aanschafwaarde van je caravan dan kun je kijken op https://www.caravanverzekeringen.nl/nieuwwaarde

 

Schadevrije jaren

Net als bij de autoverzekering bieden een aantal verzekeraars een korting als je één of meerdere jaren geen schade hebt gehad. Deze zogenaamde schadevrije jaren kun je opgeven bij het vergelijken van de premie. Je moet de schadevrije jaren wel kunnen aantonen met een polis van een vorige caravanverzekering.

Veel gestelde vragen (FAQ) over caravanverzekeringen

Nee, dit is niet wettelijk verplicht. Het is echter uiteraard wel verstandig om je caravan te verzekeren. Als je schade met je caravan aan iemand anders veroorzaakt, dan is dit meestal verzekerd op je autoverzekering (als de caravan vastgekoppeld is) of op je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. De caravan zelf is niet verzekerd voor bijvoorbeeld schade, brand, storm en diefstal. Omdat je caravan meestal een waardevol bezit is kan het verstandig zijn om je caravan te verzekeren via een caravanverzekering. Maak hier een vergelijk voor de goedkoopste caravanverzekering.

Meestal niet. Voor de meeste caravans en caravanverzekeringen ben je niet verplicht om je caravan te beveiligen. Controleer altijd wel even je polisvoorwaarden en je polis of hier toch preventie eisen van toeassing zijn. Uiteraard is het wel verstandig om je caravan te beveiligen.

Nee, dit bij verhuur is je caravan standaard niet verzekerd. Een aantal verzekeraars bieden de mogelijkheid om dit extra mee te verzekeren. Let dan wel goed op wat er in de voorwaarden staat en of dit op de polis van je caravanverzekering goed staat omschreven. 

Nee, de caravanverzekering is ook voor toercaravans waar u mee gaat rijden, maar ook voor stacaravans die op een vaste plaats staan. Ook een vouwwagen of een aanhanger zijn meestal op een caravanverzekering te verzekeren.

Nee, je krijgt als lid van ANWB van ons helaas geen 5% korting. Bij ons krijgen ALLE klanten minimaal 5% korting op de premie van alle aangeboden verzekeraars. Bovendien is de caravanverzekering van ANWB via Unigarant. Unigarant is ook in onze vergelijking opgenomen. Er is dus geen verschil met de ANWB.

De kosten voor een caravanverzekering is de premie die je aan de verzekeraar betaald. De premie is voor iedere caravan anders. De premie is hoofdzakelijk afhankelijk van de (catalogus)waarde van je sta- of toercaravan en het soort caravan. Vervolgens betaal je een aanvullende premie voor de aanvullende dekkingen die je wilt afsluiten.

Bij het afsluiten van een caravanverzekeringen zijn er een aantal belangrijke onderwerpen waar je op moet letten. Hieronder een aantal belangrijke punten:

  • Aanvullende dekkingen - Standaard is aansprakelijkheid, brand en storm verzekerd. Wil je een uitgebreidere dekking, dan moet je de aanvullende dekking(en) aanvragen
  • Eigen risico - Standaard is het eigen risico € 150,- tot € 250,-. Wil je een ander eigen risico, dan kun je dit aanvragen
  • Hagelschade - Standaard is hagelschade niet verzekerd. Hier is echter wel een aanvullende dekking voor af te sluiten
  • Gebruik van de caravan - Standaard dekt de caravanverzekering eigen gebruik. Ga je de caravan verhuren, zakelijk gebruiken of is deze anders? Dan moet je een aanvullende dekking aanvragen of aan de verzekeraar goedkeuring vragen.
  • Toeren met de caravan - Zeker als je veel gaat rijden met de caravan is het goed om de voorwaarden te vergelijken op hulpverlenging, reparatie en dergelijke

Jazeker, dat is ook mogelijk. Als je een tweedehands caravanverzekering gaat verzekeren, dan moet je in het bijzonder letten op de aanschafwaarderegeling of de nieuwwaarderegeling.

Caravanverzekeringen vergelijken

Klik hier voor een onafhankelijke vergelijking voor caravanverzekeringen. Bereken online de premie voor je caravanverzekering en sluit direct online af. Je caravanverzekering simpel zelf regelen via onze beveiligde PolisMap en PolisMap App

Premie caravanverzekering berekenen >>