Spring naar hoofd-inhoud

Veel gestelde vragen (FAQ) over caravanverzekeringen

Het afsluiten van een caravan verzekering is vrij eenvoudig. Uiteraard kun je nog wel eens een vraag hebben over je caravanverzekering. Hieronder hebben wij een aantal veel gestelde vragen verzameld. Misschien staat jou vraag ook wel tussen deze veel gestelde vragen en FAQ's. Zo niet, dan kun je ons altijd even een e-mail sturen.

Veel gestelde vragen over de caravanverzekering

Een caravanverzekering is een verzekering die schade aan je caravan dekt, waardoor je een uitkering ter grootte van de schade aan de caravan ontvangt. Ook schade aan je luifel, voortent, aanbouw, inboedel of mover kan verzekerd zijn op je caravanverzekering. De caravanverzekering heeft meestal een uitgebreide dekking, zoals tegen onder andere brand, diefstal, inbraak, storm en soms hagelschade. Uiteraard hangt het van de polisvoorwaarden af wat exact verzekerd is.

De caravanverzekering is geen verplichte verzekering. Het verzekeren van je caravan is wel aan te raden. De caravan kun je verzekeren tegen een aantal schadeoorzaken, zoals hagelschade, brand, diefstal, inbraak en storm. Als je met de caravan een schade bij iemand anders veroorzaakt waar jij aasprakelijk voor bent is dit meestal op de autoverzekering of aansprakelijkheidsverzekering gedekt. Alle andere schades dus niet.

De premie van een caravanverzekering verschilt per caravan. De premie wordt namelijk onder andere gebaseerd op het soort caravan, de prijs of waarde van de caravan, voor welke schade je verzekerd wilt zijn en of je ook de voorluifel, aanbouw, inboedel en/of mover wilt verzekeren. De premie is dus voor iedere caravan anders. Er is al een caravanverzekering met een premie van slechts € 19,98 per jaar. De hoogste premie is ongeveer € 1.600,- per jaar.

In bepaalde situaties wel. Als je caravan, vouwwagen of aanhanger namelijk is aangekoppeld aan je auto. Dan is de caravan alleen gratis meeverzekerd voor wat betreft de wettelijke aansprakelijkheid (WA) met de auto. Is de caravan niet aangekoppeld aan je auto, dan ben je vaak verzekerd via de WA-dekking van je aansprakelijkheidsverzekering. Schade aan de caravan zelf is echter niet verzekerd via je autoverzekering of aansprakelijkheidsverzekering. Voor schade aan je caravan kun je daarom het beste een caravanverzekering afsluiten. Bereken de premie.

Ja, bij de meeste verzekeraars wel. Je kunt een aanvullende dekking afsluiten voor hagelschade. Als je caravan een gecertificeerd hagelbestendig dak heeft, dan krijg je bovendien meestal een flinke korting op de premie. Soms is je eigen risico ook nog eens een stuk lager of heb je geen eigen risico.

Nee, op een caravanverzekering is het bij de meeste verzekeraars ook mogelijk soortgelijke aanhangers te verzekeren. Je kunt hierbij denken aan vouwwagens, toercaravans, stacaravans, aanhangwagens. Som is het ook mogelijk om boottrailers of paardenwagens op een caravanverzekering te verzekeren. 

Ja, vaak wel. Het is handig om een groene kaart voor je caravan mee te nemen. De groene kaart voor een caravan is soms zelfs verplicht. Met name als je op vakantie gaat in Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië of Spanje. De groene kaart kun je aanvragen bij de verzekeraar waar je auto verzekerd is. Meer informatie

Bij de verzekeraar van je autoverzekering. De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Met de groene kaart kun je eenvoudig aantonen dat je verzekerd bent voor eventuele aansprakelijkheid met je caravan. Zolang de caravan aan de auto is gekoppeld is het trekkende voertuig, oftewel je auto, aansprakelijk. Daarom moet je de groene kaart voor je caravan ook bij de verzekeraar van je autoverzekering aanvragen. Meer informatie.

Ja, via CaravanVerzekeringen.nl krijg je op alle caravanverzekeringen minimaal 5% extra korting op je premie, omdat je het meeste werk zelf online doet. Deze korting is vergelijkbaar met de meeste collectiviteitskortingen of ledenkortingen, zoals de ANWB.

De groene kaart voor je caravanverzekering is in een aantal landen verplicht en kun je aanvragen bij de verzekeraar waar je auto verzekerd is. De caravan is voor WA-schade namelijk gratis meeverzekerd op je autoverzekering zolang de caravan aan je auto gekoppeld is.

Veel gestelde vragen over de dekking van een caravanverzekering

Ja, dat is mogelijk. De inboedel die je in de caravan mee neemt of in je caravan aanwezig is kun je mee verzekeren op je caravanverzekering. Het gaat bijvoorbeeld om keukengerij, gereedschap en de kleding die je mee neemt. Maar denk hierbij ook aan de vaste uitrusting van de caravan zoals gasfles, fietsenrek, schotel en antenne.

Ja, bij de meeste verzekeraars wel. Je kunt een aanvullende dekking afsluiten voor hagelschade. Als je caravan een gecertificeerd hagelbestendig dak heeft, dan krijg je meestal een flinke korting op de premie.

Het eigen risico is dat deel van de schade dat de verzekeraar niet vergoedt. Dit is dus het bedrag dat je, in geval van schade, zelf moet betalen. Verzekeraars hanteren meestal een standaard eigen risico van bijvoorbeeld € 150,-. Vervolgens is dit eigen risico soms af te kopen, zodat je geen eigen risico hebt in geval van schade. Hierdoor wordt je premie uiteraard iets hoger. Ook is het vaak mogelijk om vrijwillig hoger eigen risico af te spreken. Hierdoor wordt je premie lager.

Ja, de caravan is bijna altijd ook verzekerd als de caravan in een berging of een stalling staat. De meeste professionele stallingen zijn hier ook voor verzekerd. Het is echter beter om zelf je caravan te verzekeren. Je weet namelijk niet hoe de stalling is verzekerd en of je de schade (volledig en eenvoudig) vergoed gaat krijgen. Let wel op de beveiligingseisen voor je caravan, ook als deze gestald staat. 

Standaard niet, maar het is wel mogelijk om dit optioneel mee te verzekeren. Zeker hagelschade moet je bijna altijd als extra dekking verzekeren. Als je caravan een hagelbestendig dak heeft, dan is de aanvullende premie over het algemeen heel gunstig. 

Je kunt je toercaravan die op een vaste staplaats staat of de tourcaravan die je als stacaravan gebruikt kun je zeker verzekeren. Geef bij de aanvraag voor je caravanverzekering dan wel aan dat je toercaravan in gebruik is als stacaravan op een vaste plaats.

Als je schade hebt aan je caravan en je kunt je eigen caravan even niet gebruiken dan vergoed de verzekeraar in sommige gevallen de huur van een andere vervangende caravan. Of de verzekeraar de vervangende caravan dekt hangt wel af van de polisvoorwaarden van je caravanverzekering. Controleer deze dus goed en pas eventueel je caravanverzekering aan.

Meestal stelt de verzekeraar inderdaad een aantal eisen aan de beveiliging van je caravan. Voor deze preventie-eisen kun je denken aan een disselslot of een wielklem. De beveiligingseisen staan op je polis of in de polisvoorwaarden van de caravanverzekering vermeld. Controleer deze dus even goed.

Dat hangt af van de keuze voor de caravanverzekering. De meeste verzekeraars bieden 1 jaar nieuwwaarde. Dit betekend dat bij een schade in het eerste jaar uitgegaan wordt van de nieuwwaarde van de caravan. Meerdere verzekeraars bieden ook 2, 5, 7 of 10 jaar nieuwwaarde of aanschafwaarden aan.

Nee, deze is bijna altijd NIET standaard mee verzekerd. Deze kun je wel aanvullend verzekeren bij je caravanverzekering. Hetzelfde geld voor je mover en fietsendrager.

Nee, de mover is bijna nooit standaard mee verzekerd op je caravan verzekering. Bij de meeste verzekeraar is de mover wel extra bij te verzekeren als aanvullende dekking op je caravanverzekering.

Caravanverzekering afsluiten

Maak een vergelijking van de goedkoopste caravanverzekeringen. Bereken online de premie en sluit direct online af. Gebruik onderstaande link om je caravan te verzekeren.

Premie caravanverzekering berekenen >>