Waar kan ik het chassisnummer of het voertuig identificatienummer van de caravan vinden?

Benodigd voor het aanvragen van een caravanverzekering

Om je caravan, stacaravan of tourcaravan te kunnen verzekeren heeft de verzekeraar van je caravanverzekering een chassisnummer of voertuigidentificatienummer nodig. Hieronder lees je waar je het chassisnummer of voertuig identificatienummer van de caravan kunt vinden.

 

Waarom een identificatienummer of chassisnummer van de caravan nodig?

Niet iedere verzekeraar eist een identificatie of chassisnummer. De meeste verzekeraars van caravanverzekeringen eisen dit echter wel. Met het chassisnummer krijgt de verzekeraar zekerheid dat ze de juiste caravan hebben verzekerd. 

Met het identificatienummer of chassisnummer van je caravan, stacaravan of tourcaravan kan de verzekeraar je caravan namelijk identificeren op het moment dat de caravan een schade heeft en de verzekeraar wil controleren of het de verzekerde caravan betreft.

Tourcarvan zwaarder dan 750 kg

Voor deze caravans is het meestal makkelijk om het voertuig identificatienummer of chassisnummer te vinden. Caravans met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg (die met inbegrip van lading meer mogen wegen dan 750 kg) moeten zijn namelijk zijn voorzien van een VIN-nummer, een kenteken(plaat) en kentekenbewijs. De gegevens in het kentekenbewijs moeten overeenstemmen met de gegevens van de caravan. Dit nummer moet op een vast voertuigdeel duidelijk zijn ingeslagen. In het kentekenbewijs van de caravan is omschreven waar het VIN nummer is ingeslagen. Vanaf 29 oktober 2012 moeten alle carvans  (ook beneden de 750 kg t.m.m.) een voertuig identificatienummer (VIN) of chassisnummer hebben.

 

Andere caravans en stacaravans

Voor overige caravans is een voertuig idenciticatienummer of chassisnummer niet verplicht. Meestal geeft de fabrikant de caravan echter wel een nummer. Dit nummer staat meestal op een plaatje dat aan het chassis is bevestigd. Het kan even zoeken zijn. Daarnaast is het mogelijk om bij de fabrikant na te vragen of je caravan van een identificatienummer is voorzien en zo ja, waar deze zit. Ook een caravandealer kan dit meestal wel vertellen en of navragen.

 

Geen chassisnummer of identificatienummer?

Als je voor je caravanverzekering echt een identificatienummer nodig hebt, dan kun je zelf een identificatienummer verzinnen en bij een caravandealer meestal een plaatje laten maken dat je degelijk aan je caravan kunt (laten) bevestigen.

 

Uit welke onderdelen is het chassisnummer van een caravan opgebouwd?

Het chassisnummer, ook wel VIN genaamd, bestaat uit 17 tekens. Deze is uit verschillende delen opgebouwd:

  1. De eerste 3 posities bepalen de regio, het land en de fabrikant
  2. De 4e positie is het aantal assen "S" voor 1 (single) en "T" voor 2 assen (twin)
  3. De 5e, 6e en 7e postie gebruikt de fabrikant meestal voor het type caravan 
  4. De 8e en 9e positie zijn de code van de fabrikant
  5. De laatste 8 posities zijn het caravannummer.

Veel gestelde vragen (FAQ) over het chassisnummer van je caravan

Het chassisnummer staat meestal op de rechterkant van de chassisbalk ongeveer 50 cm voor de as. Het chassisnummer heet ook wel het VIN nummer. Als je het chassisnummer niet kan vinden dan staat in het kentekenbewijs van je caravan waar het VIN nummer, oftewel chassisnummer, is ingeslagen.

Het chassisnummer is een uniek nummer van je caravan. Op basis van het chassisnummer kun je veel informatie vinden. Bovendien weet de verzekeraar door het chassisnummer welke caravan verzekerd is. Zeker voor stacaravans is dit van belang.

Als je caravan geen chassisnummer heeft dan kun je ook zelf een chassisnummer op een plaatje laten maken en aan het chassis van je caravan bevestigen of een chassisnummer in je chassis krassen, graveren of (laten) inslaan. Bij de meeste verzekeraars moet je namelijk verplicht een chassisnummer of VIN nummer opgeven voor je caravanverzekering.

Soms wel. Bij het merk Hobby bepaald het 11e en 12e cijfer of letter het bouwjaar van de caravan. Bij het Merk Fendt is dit het 10e en 11e cijfer of letter van het chassisnummer.

VIN, oftewel Vehical Identification Number, is hetzelfde als chassisnummer en wordt wereldwijd gebruikt.

Caravanverzekering vergelijken

Klik hier voor een onafhankelijke vergelijking voor caravanverzekeringen en sluit je caravanverzekering direct online af. Het chassisnummer moet je invullen in de aanvraag van je caravanverzekering.

Premie caravanverzekering berekenen >>