Spring naar hoofd-inhoud

Caravanverzekering op basis van nieuwwaarde

Als je een caravan hebt of heht gekocht word je eigenaar van de caravan. Als eigenaar van een caravan loop je een aantal risico's. Gezien de vaak hoge aankoopprijs van de caravan kan het verstandig zijn om je caravan daarom te verzekeren. Maak wel eerst een goede keuze wat je wilt verzekeren. Hieronder meer informatie over het verzekeren van de caravan op basis van de nieuwwaarde in plaats van de dagwaarde.

Caravanverzekering extra lang tegen nieuwwaarde verzekeren

Standaard wordt een schade of een totaal verlies van de caravan vergoedt op basis van de dagwaarde. Als een caravan nog vrij nieuw is dan is de dagwaarde al een stuk lager dan de nieuwwaarde. Als de caravan gestolen wordt zal de dagwaarde van de caravan uitbetaald worden. Hier kun je dus geen nieuwe caravan meer voor terug kopen, maar alleen een tweede hands caravan. Als je de caravan nieuw hebt gekocht, dan wordt het eerste jaar meestal de nieuwwaarde van de caravan uitgekeerd.

Caravanverzekering op basis van nieuwwaarde

Als je de eerste eigenaar bent, dan kun je bij de meeste caravanverzekeringen ook kiezen om voor een bepaald aantal jaren de nieuwwaarde van de caravan te verzekeren, in plaats van alleen het eerste jaar of de dagwaarde. Oftewel, zeker voor caravans die niet ouder dan 5 of 7 jaar zijn kun je overwegen om de caravan tegen nieuwwaarde te verzekeren.

Met deze nieuwwaardedekking is de caravan verzekerd tegen de cataloguswaarde. Dat is dus het bedrag waarvoor je een nieuwe caravan hebt aangeschaft. Als de caravan dan bijvoorbeeld gestolen wordt, dan kun je een vergelijkbare nieuwe caravan kopen. Vaak ben je dan ook nog een beperkte periode verzekerd voor noodzakelijke reparatie van materiaal- en constructiefouten van de caravan.

Caravanverzekering op basis van aanschafwaarde

Als je niet de eerste eigenaar bent van de caravan dan is de caravan meestal tegen dagwaarde verzekerd. Bij een aantal verzekeraars, zoals Unigarant (ANWB) en De Goudse, kun je er ook voor kiezen om de caravan tegen aanschafwaarde te verzekeren. Oftewel de prijs die is betaald voor de occassion caravan.

Caravan tegen nieuwwaarde verzekeren of niet?

Uiteraard is dit afhankelijk van uw eigen voorkeur. Als u de carvan nieuw heeft gekocht dan adviseren wij de caravan wel voor langere periode tegen de cataloguswaarde te verzekeren. Bijvoorbeeld 3, 5, 7 of zelfs 10 jaar. Sommige verzekeraars verhogen de nieuwwaarde met de jaarlijkse stijging van de catalogusprijs van een nieuwe caravan. Hoe langer de nieuwwaarde wordt verzekerd hoe hoger de premie is. Het is goed om de premies te vergelijken.

Het verzekerde bedrag na het aflopen van de periode van de nieuwwaarderegeling

Als de periode dat de verzekeraar de nieuwwaarde is uitgekeerd is afgelopen dan wordt het verzekerde bedrag van je caravan anders bepaald. Een aantal verzekeraars houden dan niet meer de nieuwwaarde aan, maar de dagwaarde. Deze is meestal een stuk lager. Een aantal verzekeraars gaan vanaf het aflopen van de nieuwwaarderegeling een afschrijving op deze nieuwwaarde toepassen. De afschrijving is dan van bijvoorbeeld 0,8%, 1,5% of 2% per maand. Hierdoor daalt het verzekerde bedrag langzamer.

Bekijk daarom de polisvoorwaarden van je caravanverzekering

Zoals je ziet zijn er nogal wat verschillende dekkingen op de caravanverzekering en zijn er ook nog verschillen tussen verzekeraars onderling. In onze vergelijking kun je ook de voorwaarden van de verschillende verzekeringen vergelijken. Vergelijk eerst de voorwaarden voordat je de caravanverzekering definitief afsluit.

Veel gestelde vragen (FAQ) over de nieuwwaarde van een caravan

De nieuwwaarde van een caravan is de oorspronkelijke cataloguswaarde van de caravan. Deze nieuwwaarde wordt door de verzekeraar van de caravanvezekering soms geïndexeerd tot bijvoorbeeld 115% pf 125% omdat nieuwe caravans jaarlijks meestal duurder worden.

De aanschafwaarde of aankoopwaarde is het bedrag waarvoor je de caravan hebt gekocht. Deze hoeft dus niet hetzelfde te zijn als de cataloguswaarde. De aankoopwaarde wordt voor caravanverzekeringen meestal gebruikt als je niet de eerste eigenaar bent.

Het is goed om te controleren of dit handig is of niet. Carvanverzekeringen keren soms gedurende 1, 3, 5 of 10 jaar de nieuwwaarde van de caravan uit. Hoe langer de periode is dat de verzekeraar de nieuwwaarde hanteerd, hoe hoger de premie is. Als de periode dat de nieuwwaarde wordt aangehouden is afgelopen hangt het van de voorwaarden af of je de caravanverzekering moet aanpassen. Als de verzekeraar daarna de dagwaarde aan houdt, dan moet je de caravanverzekering opnieuw vergelijken. Als de caravanverzekeraar vanaf dat moment pas een afschrijving toepast kan het verstandig zijn om de huidige caravanverzekering voort te zetten.

Caravanverzekeringen vergelijken

Klik hier voor een onafhankelijke vergelijking voor caravanverzekeringen. Kies de gewenste periode voor de nieuwwarde sluit je caravanverzekering direct online af.

Premie caravanverzekering berekenen >>

Meer informatie over caravanverzekeringen