Spring naar hoofd-inhoud

Caravanbezitter, kies je caravanverzekering zorgvuldig

Caravanbezitter, kies je caravanverzekering zorgvuldig. Een caravanverzekering is niet verplicht. Let goed op hoeveel de uitkering is in geval van schade, hoe hoog het eigen risico is en welke spullen verzekerd zijn.

Als je net een caravan hebt gekocht, wil je natuurlijk dat deze goed verzekerd is. Het kan echter lastig zijn om uit te zoeken welke verzekering de beste dekking en premie biedt. Het is belangrijk om te weten dat een caravanverzekering niet verplicht is en dat je deze afsluit voor schade aan de caravan zelf. Schade die je veroorzaakt met de caravan is gedekt op je autoverzekering of aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

Bij het vergelijken van verschillende verzekeringen is het belangrijk om te letten op de uitkering bij schade of diefstal. Uit onderzoek van MoneyView blijkt dat de uitkering bij totaal verlies van een nieuwe caravan in het vierde of vijfde jaar na aankoop sterk kan verschillen tussen verzekeraars. In de eerste drie jaar vergoeden alle verzekeraars op basis van actuele nieuwwaarde, oorspronkelijke nieuwwaarde of aanschafwaarde. In het vierde en vijfde jaar vergoedt een op de vijf verzekeraars de veel lagere dagwaarde, of de nieuwwaarde minus een afschrijving.

Als je een tweedehands caravan hebt, is het afhankelijk van je situatie of je deze ook wilt verzekeren. Let dan goed op de uitkering, want sommige verzekeraars vergoeden de dagwaarde, terwijl andere verzekeraars de aanschafwaarde (gedurende een beperkte periode) gebruiken om de uitkering vast te stellen.

Kijk ook naar het eigen risico. Dit bedrag kan flink verschillen tussen caravanverzekeringen. Het laagst mogelijke eigen risico dat door verzekeraars wordt aangeboden, varieert van € 0,- tot € 250,- per schade. Enkele verzekeraars rekenen met een hoger eigen risico wanneer de verzekerde waarde van de caravan relatief hoog is (meer dan € 50.000) of wanneer de caravan in het buitenland wordt gestald.

Daarnaast is het belangrijk om te controleren wat er precies gedekt is onder de verzekering. Let hierbij op zaken als de inventaris van je caravan en of schade door hagel als aparte module verzekerd moet worden. Controleer ook welke eisen de verzekeraar stelt aan het slot van de caravan en houd je daaraan, anders kan de verzekeraar weigeren de schade te vergoeden.

Al met al kan het vergelijken van verschillende caravanverzekeringen een puzzel zijn, maar het is de moeite waard om te zorgen dat je caravan goed verzekerd is.