Caravanverzekering noodzakelijk of onnodig?

Voor een aantal schades is het zeker zinvol om een caravanverzekering af te sluiten

Is het wel zinvol om een caravanverzekering af te sluiten. Een aantal schades zijn namelijk gedekt op verschillende andere verzekeringen. Is het dan wel nodig om ook nog een aparte caravanverzekering aan te vragen? Een caravanverzekering is overigens niet verplicht. In veel gevallen is dat is echter zeker wel zinvol!

Welke schades aan de caravan zijn op mogelijk op andere verzekeringen gedekt?

Een aantal schades net de caravan zijn op diverse verzekeringen gedekt. Toch zijn er ook een aantal situaties dat een schade niet op een andere verzekering verzekerd is. Dan kan het dus toch zinvol zijn om een caravanverzekering af te sluiten. Voor oude caravans die weinig waard zijn is een caravanverzekering minder noodzakelijk.

Aansprakelijkheidschade

Als de caravan aan de auto is gekoppeld en je veroorzaakt een schade met de caravan, dan is dit verzekerd op de autoverzekering. Als de caravan niet aan de auto is gekoppeld en je veroorzaakt met de caravan een schade aan iemand anders, dan is dit meestal verzekerd op de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Voor de zekerheid is dit ook secundair (na de andere verzekeringen) meeverzekerd op een caravanverzekering.

Schade aan de inboedel

De spullen die je van thuis mee neemt in de caravan zijn soms verzekerd op je inboedelverzekering als je een zogenaamde buitenshuisdekking hebt. Als je met de caravan op een geboekte vakantie gaat dan zijn de spullen die je mee neemt soms verzekerd op een reisverzekering, als je deze hebt afsloten. De vaste inboedel in je caravan, die je dus niet mee van thuis mee neemt, valt hier niet onder. De vaste inboedel van je caravan is dan niet verzekerd.

Schade door iemand anders veroorzaakt

Als iemand anders schade aan je caravan verzoorzaakt dan kun je de schade verhalen op de veroorzaker. Om juridische hulp te krijgen om je schade vergoed te krijgen kun je meestal gebruik maken van je rechtsbijstandsverzekering.

Schade aan de caravan

De schade aan je eigen caravan is niet verzekerd op een andere verzekering. De schade aan je caravan komt dus voor eigen rekening. Zeker als je caravan veel waard is, dan kan dit een flinke schade betekenen. Zeker als de caravan gestolen wordt of uitbrand kan een caravanverzekering zinvol zijn. Ook een eventuele luifel, aanbouw of mover zijn dan niet verzekerd.

Moet ik mijn caravan verzekeren?

Soms is het verstandig om de caravan niet te verzekeren. Heb je een oudere caravan die niet zoveel meer waard is en je hebt zelf genoeg spaargeld om, indien nodig, een andere caravan te kopen? Dan kun je overwegen om de caravan niet te verzekeren. Je kunt ook overwegen om je caravan in ieder geval voor de grootste risico's te verzekeren, zoals brand en diefstal. Je hebt al een caravanverzekering vanaf € 80,- per jaar inclusief assurantiebelasting en kosten. De premie is uiteraard wel afhankelijk van je caravan, schadevrije jaren en de gewenste dekking. Maak eens een paar berekeningen van de premie voor een caravanverzekeringen. Als je vaker met je caravan (naar het buitenald) gaat rijden, dan is het verstandig om de caravan uitgebreider te verzekeren. Een aantal overwegingen in het kort:

 • Niet verzekeren - Als je caravan ouder en minder waard is én je hebt genoeg spaargeld om eventueel een andere caravan te kopen
 • Basisverzekering - Om toch verzekerd te zijn tegen de grootste risico's zoals brand of diefstal. De premie is slechts vanaf € 80,- per jaar. Bereken de premie
 • Uitgebreide verzekering - Voor duurdere caravans een aanrader, zeker als je vaker met de caravan (naar het buitenland) op reis. Uitgebreide vergelijking

Welke dekking is zinvol of gewenst?

Voor caravanverzekeringen heb je veel keuzemogelijkheden voor de gewenste dekking. Bij het afsluiten van een caravanverzekering kun je zelf kiezen welke schades je wilt verzekeren. Verzeker je de caravan tegen de grootste risico's dan is de premie meestal laag. Als je de caravan heel uitgebreid wilt verzekeren, dan wordt de premie iets hoger.

 • Brand en diefstal - De basisdekking van een caravanverzekering is voor schade door brand of diefstal
 • Stormschade - Een stormschade is de meest voorkomende schade voor een caravan
 • Overige schades - Een verzekering met een uitgebreide dekking voor bijna alles beschadigingen aan je caravan
 • Hagelschade - Een hagelschade komt minder vaak voor, maar zorgt meestal wel voor een dure schade
 • Nieuwwaarde - Je kunt de caravan 1 of meerdere jaren tegen nieuwwaarde of aanschafwaarde verzekeren
 • Voortent of luifel - Ook de voortent of luifel is bij de caravanverzekering aanvullend te verzekeren
 • Inboedel - De inboedel van je caravan is extra mee te verzekeren op je caravanverzekering
 • Accessoires - Tot slot is de mover of de fietsendrager ook mee te verzekeren

 

Caravanverzekeringen vergelijken

Het afsluiten van een caravanverzekering kan noodzakelijk of zinvol zijn. Maak een vergelijking voor de goedkoopste caravanverzekering. Bereken de premie voor je caravanverzekering en sluit direct af.

Premies caravanverzekeringen vergelijken >>